Nattvarden instiftas, Getsemane, Jesus grips

Medan de åt tog Jesus ett bröd, tackade Gud, bröt det och gav åt lärjungarna och sade: ”Tag och ät. Detta är min kropp.” Och han tog en bägare, tackade Gud och gav åt dem och sade: ”Drick av den alla. Detta är mitt blod, förbundsblodet, som blir utgjutet för många till syndernas förlåtelse. Jag säger er: Från denna stund ska jag inte dricka av vinstockens frukt förrän den dag jag dricker det nytt med er i min Fars rike.” När de sedan hade sjungit lovsången, gick de ut till Olivberget. (‭Matteusevangeliet‬ ‭26‬:‭26-30‬ SFB14)c

Då sade Jesus till dem: ”I natt kommer ni alla att överge mig. Det står skrivet: Jag ska slå herden, och fåren i hjorden ska skingras. Men när jag har uppstått, ska jag gå före er till Galileen.” (‭Matteusevangeliet‬ ‭26‬:‭31-32‬ SFB14)

Sedan gick Jesus med dem till en plats som kallas Getsemane, och han sade till lärjungarna: ”Sätt er här medan jag går dit bort och ber.” Han tog med sig Petrus och Sebedeus båda söner, och han greps av sorg och ångest och sade till dem: ”Min själ är djupt bedrövad, ända till döds. Stanna här och vaka med mig.” Han gick lite längre fram, föll ner på sitt ansikte och bad: ”Min Far! Om det är möjligt, så låt den här bägaren gå förbi mig. Men inte som jag vill, utan som du vill.” (‭Matteusevangeliet‬ ‭26‬:‭31-32, 36-39‬ SFB14)

Han kom tillbaka och fann återigen att de sov, för deras ögon var tunga av sömn. Då lämnade han dem och gick åter bort och bad för tredje gången med samma ord igen. Sedan gick han till lärjungarna och sade till dem: ”Sover ni fortfarande och vilar er? Nu är stunden här då Människosonen utlämnas i syndares händer. (‭Matteusevangeliet‬ ‭26‬:‭43-45‬ SFB14)

Res på er, nu går vi. Han som förråder mig är här.” Medan han ännu talade kom Judas, en av de tolv, och med honom en stor folkhop med svärd och påkar från översteprästerna och folkets äldste. Förrädaren hade gett dem ett tecken och sagt: ”Den jag kysser är det. Grip honom.” Och han gick genast fram till Jesus och sade: ”Var hälsad, rabbi!”, och kysste honom. Jesus sade till honom: ”Min vän, är det därför du är här?” Då gick de fram och grep Jesus och höll fast honom. (‭Matteusevangeliet‬ ‭26‬:‭46-50‬ SFB14)

Men en av dem som var med Jesus lyfte handen, drog sitt svärd och slog till mot översteprästens tjänare och högg av honom örat. Då sade Jesus till honom: ”Sätt tillbaka ditt svärd i skidan! Alla som tar till svärd ska dödas med svärd. Eller tror du inte att jag kan be min Far att han genast sänder mig mer än tolv legioner änglar? Men hur skulle då Skrifterna uppfyllas som säger att det här måste ske?” (‭Matteusevangeliet‬ ‭26‬:‭51-54‬ SFB14)

Och Jesus sade till dem: ”Som mot en rövare har ni gått ut med svärd och påkar för att gripa mig. Jag har varit hos er i templet varje dag och undervisat utan att ni grep mig. Men Skrifterna skulle uppfyllas.” Då övergav alla honom och flydde. En ung man, klädd i ett linneskynke över bara kroppen, följde efter Jesus. Honom grep de tag i, men han lämnade linneskynket kvar och flydde därifrån naken. (‭Markusevangeliet‬ ‭14‬:‭48-52‬ SFB14)

Publicerat den
Kategoriserat som Jesu lidande

av Birgitta

Björn, Sunne