Svordomar

Ja och nej

Matt. 5:33 Ni har vidare hört att det är sagt till fäderna: Du skall inte svära falskt*och: Du skall hålla din ed inför Herren. 34 Jag säger er: Ni skall inte alls svära – varken vid himlen, den är Guds tron, 35 eller vid jorden, den är hans fotpall, eller vid Jerusalem, det är den store Konungens stad. 36 Inte heller skall du svära vid ditt huvud, ty du kan inte göra ett enda hårstrå vitt eller svart. 37 Ert tal skall vara ja, ja, och nej, nej. Allt utöver det kommer från den onde.

Det här bibelordet brukar oftast användas som bevis att vi inte ska använda svordomar. Naturligtvis ska vi  inte göra det som kristna. Varför anropa den onde när det är Jesus som är den som kan hjälpa oss, eller som i engelskan använda könsord för att förstärka vårt tal.

Ps. 12:7 HERRENS tal är ett rent tal, likt silver som rinner ner på jorden,
luttrat i degeln, renat sju gånger.

Nej, här menas helt enkelt att vi är pålitliga. Att vi håller det vi lovar, att människor kan veta att när vi säger en sak är det sant, att vi inte ska behöva att ta till olika förstärkningsord för att människor ska tro att vi talar sanning.
I dessa valtider blir det verkligen aktuellt. Kan vi lita på de löften som har givits? Ja det kommer att visa sig förr eller senare.

Bön: Herre, hjälp oss att  tala så att vi blir trodda och att vi håller våra löften.

av Birgitta

Björn, Sunne