Stark kvinna

Ester 5: 2 När kungen såg drottning Ester stå på borggården, fann hon nåd för hans ögon, och kungen räckte ut guldspiran som han hade i sin hand. Då gick Ester fram och rörde vid spetsen av spiran. 3 Kungen sade till henne: “Vad vill du, drottning Ester? Vad är din begäran? Om den så gäller halva riket skall du få det.”

Ofta hör vi anklagelser om att bibeln är så patriarkalisk. Det skrivs så litet om kvinnor. Ändå  ser jag många kvinnoporträtt i bibeln som är mycket färgstarka. Ett sådant är berättelsen om Ester. Hon levde i ett mycket patriarkaliskt samhälle. Ändå lyckades hon genom sin vishet hindra att judarna utrotades.
Jesus hade också en helt annan syn på kvinnan än hans samtida män. Han uppmanade t.ex.Maria att sitta ner vid hans fötter och lyssna på hans undervisning. Han sa till Marta hennes syster när hon opponerade sig mot detta.
Luk. 10: 41 Herren svarade henne: “Marta, Marta, du bekymrar dig och oroar dig för så mycket. 42 Men bara ett är nödvändigt. Maria har valt den goda delen, och den ska inte tas ifrån henne.”
Vi har också berättelsen om den samariska kvinnan. Han satte sig ner och talade med henne och undervisade henne. Hon tog emot honom i sitt hjärta och gick sedan ut och vittnade för människor i sin by så att många kom och fick möta honom.

Bön: Tack Herre för att du är den som älskar alla människor lika mycket. Fattig eller rik, man eller kvinna.

Dagens sång: Det finns en källa

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *