Ålderdomen

Tänk på din Skapare i din ungdoms dagar, innan de onda dagarna kommer och de år då du skall säga: ”De ger mig ingen glädje”; ja, innan de förmörkas, solen och ljuset, månen och stjärnorna, och innan molnen vänder åter efter regnet; då väktarna i huset darrar och de starka männen sviker; då malerskorna har upphört att mala, eftersom de har blivit så få och då spejarna har det mörkt i sina gluggar; då båda dörrarna mot gatan stängs till, och ljudet från kvarnen försvagas; då man vaknar av fågelsång och sångens alla döttrar sänker rösten; då man är rädd för var backe och vägen är full av skräck; då mandelträdet blommar, gräshoppan släpar sig fram och kaprisknoppen blir utan kraft; då människan går till sin eviga boning och gråtarna går omkring på gatan; innan silvertråden brister och den gyllene skålen slås sönder, innan krukan vid källan krossas och brunnshjulet slås itu vid brunnen; då stoftet vänder åter till den jord det kommit ifrån och anden vänder åter till Gud som gav den. (‭Predikaren‬ ‭12‬:‭1-7‬ SFB14)

Dråplig beskrivning av ålderdomen. Budskapet är ändå  allvarligt. Det går inte att tänka som en del gör. Det här med Gud kan vänta tills jag blir gammal.

väktarna i huset = händerna, starka männen = armarna,  malerskorna  = tänderna, spejarna = ögonen,  dörrarna  mot gatan  = hörseln,

av Birgitta

Björn, Sunne