Åldrandet

Åldrade händer

Dagens bibelord: ’Tänk på din Skapare i din ungdomstid, innan de onda dagarna kommer och de år närmar sig om vilka du säger: ”De ger mig ingen glädje”, innan solen och ljuset och månen och stjärnorna blir dunkla, och molnen återvänder efter regnet. Då darrar väktarna i huset(händerna), de starka männen(benen) böjer sig, malerskorna(tänderna) har slutat mala, när de är så få, och de som ser ut genom fönstren(ögonen) bara ser mörker. Då stängs dörrarna mot gatan(hörseln), och ljudet från kvarnen dämpas. Man vaknar till fågelsång, men sångerskorna har sänkt rösten. Då blir man rädd för alla högt belägna platser och för fasor längs vägen, när mandelträdet blommar, gräshoppan släpar sig fram, och kaprisknoppen har mist sin kraft. Människan går till sitt eviga hem, och de sörjande går omkring på gatan, silvertråden brister, guldskålen slås sönder, krukan krossas vid källan och hjulet bryts vid brunnen, stoftet vänder tillbaka till jorden, som det en gång kom från, och livsanden vänder tillbaka till Gud, som en gång gav den. ’
Predikaren 12:1-7
https://my.bible.com/bible/916/ECC.12.1-7

’De rättfärdiga blomstrar som palmträd, de växer som cederträden på Libanon. De är planterade i Herrens hus, de grönskar i vår Guds förgårdar. Ännu i hög ålder bär de frukt och är friska och gröna. De vittnar om att Herren är rättvis, min klippa, där ingen orätt finns.’
Psaltaren 92:13-16
https://my.bible.com/bible/916/PSA.92.13-16

Hur kan det finnas två så motsägelsefulla ord i bibeln? Predikaren, som det första bibelordet kommer från, är den mest pessimistiska boken i bibeln. Den är skriven av kung Salomo. När jag läste den för en tid sedan tänkte jag att han är helt klart deprimerad. Som han skriver tänker jag när jag är nere. Någon som är teologiskt skolad kanske kan förklara Predikaren för mig. Det jag förstått är att Salomo mot slutet av sitt liv inte levde rättfärdigt. Han tillät att folket offrade till andra gudar m.m. Kanske är predikaren skriven då.

Det andra bibelstället är skrivet av kung David, Salomos far. Trots att han gjorde många misstag i sitt liv upplevde han sig själv som rättfärdig,  därför att han hade ödmjukat sig inför Gud och bett om förlåtelse för sina synder. Det gjorde att han kunde skriva så här positivt.

Hur vi ser på åldrandet har stor betydelse för hur vi upplever, att det är att bli gammal. Att kunna se på det positivt är till otrolig hjälp.Det är viktigt att vi ägnar oss åt sådant som vi tycker är roligt.  Just nu tänker jag på två äldre kvinnor som kan tjäna som föredömen. Dagny, 108 årig bloggerska, och Elise Lindqvist 84 år, känd för sitt arbete med att hjälpa kvinnor på Malmskillnadsgatan i Stockholm.

Förra helgen var Elise i Pingstkyrkan i Torsby och jag var där på kvinnofrukost på lördagen. Här har du en länk till söndagens gudstjänst då hon också var med. Hon berättade om sitt arbete och om mycket annat hon håller på med. Förutom att det var mycket intressant att höra vad hon berättade så sa hon;
  – Skulle jag sluta med detta och bara sitta hemma skulle jag snart vara död.
Det ligger mycket i det, men det behöver inte vara så avancerat som för dessa två kvinnor. Jag kan ta mig själv som exempel. Jag får ofta frågan av folk i arbetsverksam ålder:
  -Vad gör du hela dagarna?
Det låter som att de tror att det är jättetråkigt att vara pensionär.
Ja, vad gör jag? Håller på med sånt som jag tycker är roligt. Datorn tar förstås ganska mycket tid. Vad annars? Tar härliga promenader med hunden, bakar och lagar god mat , umgås med vänner och anhöriga och ber med och för dem, går på gudstjänster i min kyrka och träffar vänner där. Inga märkvärdigheter alltså men det är det jag klarar av sedan jag var sjuk. 

Vad vill jag säga med detta. Kom över på den positiva sidan! Ingen blir glad av att alltid fundera på det som är negativt. Unna dig att hålla på med sånt som är roligt och det är alltid härligt att göra sådant som du känner att Gud kallar dig till.Och om någon yngre skulle råka läsa det här vill jag säga som i första bibelstället.
  – ’Tänk på din Skapare i din ungdomstid!
Det har du glädje av i hela ditt liv.

Dagens sång: Herre till dig får jag komma

 

 

av Birgitta

Björn, Sunne